Belle schrijft: ‘Ik word met mijn volle verstand gek’

Onzichtbare schrijnende pijn giert door mijn lichaam. Hoe diep kun je vallen? Hoe fel is de pijn? Ik voel me volledig uit het veld geslagen en kan de last van het leven niet meer dragen. Ik ben bang, continu bang, bang voor de zon en bang voor het felle gras. De wereld komt glashard binnen en mijn ogen zijn moe van de inspanning. Ik worstel, ik struggle ik vecht, ik kan het niet alleen. Ik ben wanhopig aan het ronddolen in een wereld zonder ruimte en tijd.

“Als ik nu nog een paniekaanval krijg, word ik met mijn volle verstand gek”, zeg ik met mijn laatste beetje energie tegen mijn vader. Hij zegt me dat ik weer een oxazepam in moet nemen. “Nee, ik moet er twee!”, schreeuw ik uit. Hij neemt een teug van zijn sigaret en stelt me gerust. “Al moet ik met je naar de eerste hulp rijden: als er vandaag geen hulp komt dan zorg ik dat je hulp krijgt.” Zo gezegd, zo gedaan. Die middag zaten we in de wachtruimte bij de huisarts. Mijn vader was niet van plan om te vertrekken.

Psychose

Wat je hier boven leest, is een fragment uit mijn boek. Ruim een jaar geleden stond mijn leven volledig op zijn kop. Na het gebruik van een stoppen met roken medicijn raakte ik psychisch ontregeld en belandde ik uiteindelijk in een psychose. Die heftige periode liet mij doen besluiten om een boek te schrijven over mijn ervaringen. Ik deel mijn verhaal zodat anderen hoop kunnen putten uit mijn ervaringen. Het is geen positiviteitsboek met simpele stappen op weg naar herstel, maar een realistisch en eerlijk verslag van mijn eigen ervaringen en welke handvatten kunnen helpen. Niet alleen mijn ervaringen, maar ook die van hulpverleners en naasten komen aan het woord.

Ik hoop met de publicatie van mijn boek, al is het maar een klein beetje, het stigma rondom psychoses en andere stoornissen binnen het schizofreniespectrum te doorbreken. Want hoe vaak horen we niet in het nieuws iets over een ‘verwarde’ man of vrouw? Ik wil met mijn verhaal juist laten zien dat het iedereen kan overkomen en dat je niet meteen bent toegewezen tot een leven waarbij je niet volledig kan meedraaien binnen de maatschappij. Mijn inziens is dit verhaal niet alleen interessant voor ‘lotgenoten’ en naasten, maar ook voor hulpverleners. We kennen allemaal het verhaal van lange wachttijden en inefficiënte geestelijke gezondheidszorg.

Boek Te Gek!

In mijn blogs neem ik je mee in mijn schrijfproces. Al tijdens mijn herstelproces startte ik met het schrijven van episodes die ik uiteindelijk in mijn boek heb verwerkt. Met een schrijfcoach, Eveline Broekhuizen, kijk ik momenteel naar de opbouw van mijn verhaal en hoe ik mijn verhaal nog beter kan neerzetten. Ik had niet verwacht dat ik het schrijfproces zo ontzettend leuk zou vinden. Ik haal er ontzettend veel energie en kracht uit. Het is niet alleen heerlijk om je verhaal op papier te zetten, maar het is ook prachtig om langzamerhand tevreden te worden over ieder hoofdstuk dat zich vormt.

Bij het schrijven van een boek komt meer kijken dan alleen het schrijven. Zo oriënteer ik me op de verschillende publicatiemogelijkheden. Wil ik het in eigen beheer uitgeven of ga ik op zoek naar een uitgever? Iedere vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Waar ik in de startfase overtuigd was van het uitgeven in eigen beheer, zie ik nu welke meerwaarde een uitgeverij kan bieden. Maar welke uitgeverij past bij mij als persoon? Kortom, een hele zoektocht. Ik vertel je daar graag meer over in mijn volgende blogs.

Op de hoogte blijven? Houd mijn sociale media in de gaten. Volg me op Instagram, Facebook of LinkedIn.